Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Alkohol fogyasztás

Az alkoholfogyasztás az egyik leggyakrabban előforduló, és a magzat károsodásához vezető életviteli probléma. Sajnos a rendszeresen alkoholt fogyasztó nők és férfiak aránya még napjainkban is igen magas, noha számos erőfeszítést tesznek a megfelelő szervezetek arra, hogy felhívják a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire. Azonkívül, hogy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás eleve rontja a nemzőképességet (a sperma minőségét), illetve nőknél a petesejtek minőségét, komoly zavarokat okoz az embrió, majd a magzat fejlődésében. A fő probléma a, hogy sok terhességet nem terveznek előre, csupán „becsúszik”, és mire az anya észbe kap és leteszi a poharat, a gyermek legtöbb szerve már kialakult és nagy valószínűséggel károsodott is. Az alkohol leginkább a magzat központi idegrendszerére van romboló hatással, gyakran szellemi fogyatékossághoz, növekedésbeli visszamaradáshoz és más veleszületett rendellenességek kialakulásához vezet. Szélsőséges esetben a kismama elvetél.

Miután az alkoholnál nincs „legnagyobb, még veszély nélkül elfogyasztható” mennyiség, szigorúan ajánlott az alkoholfogyasztást még hónapokkal a teherbe esés előtt teljesen abbahagyni. Ugyanez vonatkozik a leendő apákra is: az alkohol súlyosan károsíthatja nemzőképességüket, és alkoholfogyasztásuk a párjukat is veszélyezteti (pszichés ráhatás, stressz, agresszív viselkedés), azért nem árt a káros szenvedéllyel mihamarabb felhagyni.

Az alkoholfogyasztás nyomán fellépő kockázatok és betegségek:

Egy 2006-os, drogfogyasztásról és egészségről szóló amerikai felmérés (NSDUH, National Survey on Drug Use and Health) során a vizsgált nők 11,8%-a vallotta magát alkoholfogyasztónak a felmérés idején, és 2,9%-uk nyilatkozott úgy, hogy nagy mennyiségű (legalább 5 egység) italt fogyaszt alkalmanként. A felmérésben részt vevő fogamzóképes korú nem terhes nők körében a felmérés idején az alkoholfogyasztási ráta 53%-os, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztási rátája pedig 23,6%-os volt.

Minden fogamzóképes korú nő esetében szükséges felmérni az alkoholfogyasztás mértékét, és az alapellátás során rövid felvilágosításokat ajánlott beiktatni az alkoholfogyasztás lehetséges káros hatásairól. Ezeken a rövid felvilágosításokon a pácienseknek pontos információkat kell kapniuk az alkoholfogyasztás következményeiről, kitérve a terhesség alatti alkoholfogyasztás káros hatásaira is, illetve arra, hogy ezek a hatások már az első trimeszter elejétől jelentkeznek, és nincs konszenzus arról, mekkora az az alkoholmennyiség, amely a terhesség alatt még biztonsággal fogyasztható.