Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Alkohol fogyasztás

Az alkoholfogyasztás az egyik leggyakrabban előforduló, és a magzat károsodásához vezető életviteli probléma. Sajnos a rendszeresen alkoholt fogyasztó nők és férfiak aránya még napjainkban is igen magas, noha számos erőfeszítést tesznek a megfelelő szervezetek arra, hogy felhívják a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire. Azonkívül, hogy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás eleve rontja a nemzőképességet (a sperma minőségét), illetve nőknél a petesejtek minőségét, komoly zavarokat okoz az embrió, majd a magzat fejlődésében. A fő probléma a, hogy sok terhességet nem terveznek előre, csupán „becsúszik”, és mire az anya észbe kap és leteszi a poharat, a gyermek legtöbb szerve már kialakult és nagy valószínűséggel károsodott is. Az alkohol leginkább a magzat központi idegrendszerére van romboló hatással, gyakran szellemi fogyatékossághoz, növekedésbeli visszamaradáshoz és más veleszületett rendellenességek kialakulásához vezet. Szélsőséges esetben a kismama elvetél.

Miután az alkoholnál nincs „legnagyobb, még veszély nélkül elfogyasztható” mennyiség, szigorúan ajánlott az alkoholfogyasztást még hónapokkal a teherbe esés előtt teljesen abbahagyni. Ugyanez vonatkozik a leendő apákra is: az alkohol súlyosan károsíthatja nemzőképességüket, és alkoholfogyasztásuk a párjukat is veszélyezteti (pszichés ráhatás, stressz, agresszív viselkedés), azért nem árt a káros szenvedéllyel mihamarabb felhagyni.

Az alkoholfogyasztás nyomán fellépő kockázatok és betegségek:

Egy 2006-os, drogfogyasztásról és egészségről szóló amerikai felmérés (NSDUH, National Survey on Drug Use and Health) során a vizsgált nők 11,8%-a vallotta magát alkoholfogyasztónak a felmérés idején, és 2,9%-uk nyilatkozott úgy, hogy nagy mennyiségű (legalább 5 egység) italt fogyaszt alkalmanként. A felmérésben részt vevő fogamzóképes korú nem terhes nők körében a felmérés idején az alkoholfogyasztási ráta 53%-os, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztási rátája pedig 23,6%-os volt.

Minden fogamzóképes korú nő esetében szükséges felmérni az alkoholfogyasztás mértékét, és az alapellátás során rövid felvilágosításokat ajánlott beiktatni az alkoholfogyasztás lehetséges káros hatásairól. Ezeken a rövid felvilágosításokon a pácienseknek pontos információkat kell kapniuk az alkoholfogyasztás következményeiről, kitérve a terhesség alatti alkoholfogyasztás káros hatásaira is, illetve arra, hogy ezek a hatások már az első trimeszter elejétől jelentkeznek, és nincs konszenzus arról, mekkora az az alkoholmennyiség, amely a terhesség alatt még biztonsággal fogyasztható.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.