Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Dohányzás

A dohányzás nyomán fellépő kockázatok és betegségek: 

A terhesség alatti dohányzás káros lehet nemcsak a magzatra, hanem az anyára is. Az 1990 és 2002 között kiállított születési anyakönyvi kivonatokon alapuló országos adatok szerint a terhesség alatti dohányzás csökkent az 1990-es évhez képest: a szülés előtti dohányzási mutatók az 1990. évben jelentett 18,4%-ról 2002-re lecsökkentek 11,4%-ra. A terhességtől függetlenül a dohányzó nőknél magasabb egy sor rákbetegség (mint például a tüdőrák, a méhnyakrák, a hasnyálmirigyrák, a húgyhólyagrák és a veserák), a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tüdőbetegségek kockázata.

Az anya dohányzásának kitett magzatot érő káros hatások közé tartozik a méhen belüli visszamaradott fejlődés, a koraszülés, a kis születési súly és a hirtelen csecsemőhalál (SIDS, sudden infant death syndrome). Az anyát ért terhességi komplikációk közé sorolható az idő előtti magzatburok-repedés, a méhlepénytapadási rendellenesség és a méhlepény idő előtti leválása, illetve a tapasztalatok arra is utalnak, hogy összefüggés áll fenn a dohányzás és a méhen kívüli terhesség, valamint a spontán vetélés között. Becslések szerint a csecsemőhalálok 5%-át, illetve az átlagos (nem iker) terhességeknél az alacsony születési súly miatti problémák 10%-át meg lehetne előzni a terhesség alatti dohányzás beszüntetésével. Minden fogamzóképes korú nőt szűrni kell dohányzás szempontjából. A dohányzó nők alapellátásába rövid felvilágosító alkalmakat kell beiktatni, ahol információkat kapnak a terhességet megelőző, a terhesség alatti, illetve az azt követő dohányzás beszüntetésének jótékony hatásairól, a lehetséges gyógyszerezésről, valamint az intenzívebb terhesgondozás lehetőségeiről.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.