Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Drogfogyasztás

A hallucinogén szerek használata hazánkban is mind szélesebb körben terjed. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a drogokat használó reproduktív korú nők és férfiak körében jóval gyakoribbak a nemi úton terjedő betegségek (lásd részletesen: belinkelni a megfelelő tartalmat), mint a hallucinogén szerekkel nem élők körében, ezáltal a drogfogyasztó nők és férfiak – valamint gyermekeik – halmozottan veszélyeztetettnek tekinthetők. A magzat szempontjából a legveszélyesebbek a kokain, a heroin és a marihuána, bár hangsúlyoznunk kell, hogy más tudatmódosító szerek használata is ellenjavallt.

A kokain összefüggésben áll a placentaleválással, alacsonyabb születési súllyal, koraszüléssel, halvaszületéssel, és a terhes anya (és magzata) elhalálozásához is vezethet. A marihuánafogyasztás is hasonló következményekkel jár, valamint megfigyelték, hogy a terhességük alatt marihuánát fogyasztó anyák gyermekei messze alulteljesítenek a későbbi intellektuális fejlődést vizsgáló teszteken.

Javasoljuk tehát, hogy saját és leendő gyermekei egészsége érdekében mielőbb kérjen segítséget, hogy megszabadulhasson káros függőségétől!

A tiltott kábítószer-fogyasztás nyomán fellépő kockázatok és betegségek

Egy 2006-os, drogfogyasztásról és egészségről szóló amerikai felmérés (NSDUH, National Survey on Drug Use and Health) során a 12 éves vagy annál idősebb válaszadók 8,3%-a nyilatkozott arról, hogy a felmérést megelőző egy hónapban fogyasztott tiltott drogokat. A leggyakrabban fogyasztott tiltott kábítószerek közé tartozik a marihuána (6%), a kokain (1%), az inhalánsok (1,3%), a hallucinogén drogok (0,7%) és a heroin (0,14%). A 15 és 44 év közötti nem terhes nők 10%-a, a terhes nőknek pedig 4%-a használt valamilyen tiltott drogot a felmérést megelőző egy hónapban.

Számos tanulmány foglalkozik a kokain és a marihuána káros hatásaival, ám nehézséget okoz az ezek által kiváltott hatások és a többi kábítószer hatásainak elkülönítése, mivel gyakori a többféle drog együttes használata (beleértve az alkoholt és a dohányzást is). A kokainfogyasztás megnöveli az alacsony születési súly, a koraszülés, a csecsemőhalál, az idő előtti méhlepényleválás és a gesztációs korhoz képest alacsony születési súly (SGA, small for gestational age) kockázatát. A fogamzás előtti kockázatelemzés részeként szükséges felállítani a páciens részletes kórtörténetét, hogy a tiltott kábítószer-fogyasztást fel tudjuk ismerni.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.