Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Drogfogyasztás

A hallucinogén szerek használata hazánkban is mind szélesebb körben terjed. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a drogokat használó reproduktív korú nők és férfiak körében jóval gyakoribbak a nemi úton terjedő betegségek (lásd részletesen: belinkelni a megfelelő tartalmat), mint a hallucinogén szerekkel nem élők körében, ezáltal a drogfogyasztó nők és férfiak – valamint gyermekeik – halmozottan veszélyeztetettnek tekinthetők. A magzat szempontjából a legveszélyesebbek a kokain, a heroin és a marihuána, bár hangsúlyoznunk kell, hogy más tudatmódosító szerek használata is ellenjavallt.

A kokain összefüggésben áll a placentaleválással, alacsonyabb születési súllyal, koraszüléssel, halvaszületéssel, és a terhes anya (és magzata) elhalálozásához is vezethet. A marihuánafogyasztás is hasonló következményekkel jár, valamint megfigyelték, hogy a terhességük alatt marihuánát fogyasztó anyák gyermekei messze alulteljesítenek a későbbi intellektuális fejlődést vizsgáló teszteken.

Javasoljuk tehát, hogy saját és leendő gyermekei egészsége érdekében mielőbb kérjen segítséget, hogy megszabadulhasson káros függőségétől!

A tiltott kábítószer-fogyasztás nyomán fellépő kockázatok és betegségek

Egy 2006-os, drogfogyasztásról és egészségről szóló amerikai felmérés (NSDUH, National Survey on Drug Use and Health) során a 12 éves vagy annál idősebb válaszadók 8,3%-a nyilatkozott arról, hogy a felmérést megelőző egy hónapban fogyasztott tiltott drogokat. A leggyakrabban fogyasztott tiltott kábítószerek közé tartozik a marihuána (6%), a kokain (1%), az inhalánsok (1,3%), a hallucinogén drogok (0,7%) és a heroin (0,14%). A 15 és 44 év közötti nem terhes nők 10%-a, a terhes nőknek pedig 4%-a használt valamilyen tiltott drogot a felmérést megelőző egy hónapban.

Számos tanulmány foglalkozik a kokain és a marihuána káros hatásaival, ám nehézséget okoz az ezek által kiváltott hatások és a többi kábítószer hatásainak elkülönítése, mivel gyakori a többféle drog együttes használata (beleértve az alkoholt és a dohányzást is). A kokainfogyasztás megnöveli az alacsony születési súly, a koraszülés, a csecsemőhalál, az idő előtti méhlepényleválás és a gesztációs korhoz képest alacsony születési súly (SGA, small for gestational age) kockázatát. A fogamzás előtti kockázatelemzés részeként szükséges felállítani a páciens részletes kórtörténetét, hogy a tiltott kábítószer-fogyasztást fel tudjuk ismerni.