Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Endometriózis

Kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya esetén beszélünk endometriosis betegségről, azaz minden olyan esetben, amikor méhnyálkahártya vagy annak megfelelő szövet található a méh üregén kívül bárhol a szervezetben. Jóindulatú, ösztrogénfüggő megbetegedés. Panaszokat azért okoz, mert a kóros elhelyezkedésű nyálkahártya követi a normális menstruációs ciklust, ezért a menses ideje alatt ebből a szövetből is véres váladék gyülemlik fel, ami nem tud kiürülni. A folyamat immunológiai reakciókat indít meg, ennek a következményei súlyos összenövések, fájdalom és meddőség lehetnek. Endometriosis a reproduktív korban lévő nők 5–15%-ában fordul elő, 95%-ban a fertilis életszakaszban nem szülő nőkben gyakoribb. Infertilitás miatt vizsgált nőkben kb. 20-30%-ban, fájdalmas menstruáció, krónikus kismedencei fájdalom miatt vizsgált nőknél mintegy 40-60%-ban találnak endometriosist. Menopausában ritka.

Az endometriosis kialakulásának pontos oka ismeretlen, különböző teóriák léteznek.

Endometrium sejtek a méh üregéből kerülnek az érintett szervekre, és ott megtapadnak (implantatio).

Pl.: Retrograd menstruatio – a kürtökön keresztül a kismedencébe jutnak és implantálódnak a menstruáció során lelökődött endometriumrészek.

Lymphogen szóródás, haematogen szóródás, nyirokkeringés vagy a vérkeringés útján kerülnek nem megfelelő helyre a sejtek.

Direkt ráterjedés: az endometrium sejtek közvetlenül terjednek pl. a méh izomfalába, esetleg orvosi beavatkozás során véletlenül kerülnek méhnyálkahártya-részletek az érintett területekre.

Endometriosis bizonyos elméletek szerint a nyálkahártyasejtek terjedése nélkül helyben is kialakulhat, ha a hashártya sejtjei ilyen irányba átalakulnak valamilyen stimulus hatására.

Az endometriosist megjelenési formái szerint lehet csoportosítani:

  • Adenomyosis (Endometriosis interna) – ha az endometriosisos elváltozás a méh falában az izomrétegben van.
  • A méhen kívül, de a nemi szervekben megtalálható forma (Endometriosis externa) – ez a leggyakoribb.
  • Petefészket érintő (ovarialis endometrioma, csokoládécysta): a petefészek speciális cisztája. Folyékony csokoládészerű tartalmát a menstruációval egy időben a petefészekben felhalmozódó és lebomló vér alkotja. Érintheti továbbá a hashártyát különböző helyeken a kismedencében, a méhnyakat, de a hüvelyt is (pelvicus peritonealis, retrocervicalis, cervicalis, vaginalis).

Az endometriosisos elváltozás ritkán előfordulhat bármely más szervben (Endometriosis extragenitalis, pl. húgyhólyag, bél, tüdő) – ezen esetekben a tünetek az érintett szervre jellemzők, általában ciklusosan jelentkeznek. Ilyen lehet a véres vizelés, véres székletürítés vagy véres köhögés.

Az endometriosis diagnosztizálása általában nem egyszerű. Fontos a kórelőzmény megfelelő felvétele és az árulkodó tünetek megfelelő értékelése. Felveti a gyanút a reproduktív életkor, családi előfordulás, rövid menstruációs ciklusok, meddőség. A tünetek közül kiemelendő a ciklikus fájdalom a menstruáció idején, krónikus kismedencei fájdalom az esetek kb. 50%-ában. Fájdalmas, görcsös menstruáció (dysmenorrhea) endometriosis fennállása esetén 60-80%-ban figyelhető meg. Meddőség a betegek 30-40%-ánál jelentkezik, és kb. a betegek negyede számol be fájdalmas közösülésről.

A betegség diagnózisához ritkán elegendő nőgyógyászati bimanuális vizsgálat. Képalkotó vizsgálatok közül az UH-t alkalmazzuk leggyakrabban. De bizonyos kiterjedt esetekben CT, MRI, esetleg cystoscopia, colonoscopia is szükséges lehet.

A sokszor bizonytalan és nem specifikus tünetek és vizsgálati leletek miatt a laparoszkópia a legfontosabb és leghatékonyabb diagnosztikus eszköz. Akár néhány milliméteres elváltozások is okozhatnak meddőséget vagy komoly fájdalmat. Ezek az elváltozások a laparoscopián kívül máshogy nem diagnosztizálhatók biztosan. A tünetek és a laparoscoppal talált kép súlyossága nem mutat szoros összefüggést. A panaszok inkább az infiltráció mélységével, mint felszíni kiterjedtségével vannak arányban.

A tüneteket okozó endometriosist csaknem minden esetben kezelni kell, ritkán figyelhető meg spontán javulás.

A kezelés gyógyszeres és sebészi úton is lehetséges, de fontos tudni, hogy a gyógyszeres kezelés elsősorban a panaszok enyhítésére szolgál, a betegség megszűnése általában nem várható, és a meddőséget sem javítja, ráadásul bizonyos formái komoly mellékhatásokat okozhatnak. A gyógyszeres terápia elméleti alapja, hogy a menstruáció felfüggesztésével a kóros helyen található méhnyálkahártya-részletek sem működnek, illetve egy mesterséges menopauzaszerű vagy terhességet utánzó állapot során ezek a kóros endometrium-részletek elsorvadhatnak. Választható készítmények: Gestagén túlsúlyos monofasisos fogamzásgátló tabletta, gestagének, danazol, GnRH antagonista készítmények, antiprogesteronok, non steroid gyulladáscsökkentők.

Az endometriosist egyedül a sebészi kezelés szünteti meg. A betegek jelentős részénél a meddőség kivizsgálása során derül fény a betegségre. Az ő esetükben kimondottan fontos a konzervatív, szervmegtartó kezelés a későbbi sikeres gyermekvállalás céljából. A beavatkozás az elváltozás laparoscopos maradék nélküli eltávolítását jelenti: teljes excisio, adhaesiolysis, resectio, vaporisatio, sacrauterin szalag denervatioja, praesacralis neurectomia. A laparoscopos beavatkozással gyorsabb a felépülés, kevesebb a postoperativ adhaesio, szövődmény a laparotomiához képest. Az endometriosis kezelése hatékonyabban valósítható meg megfelelő operatív laparoszkópos felkészültség mellett. Különösen igaz ez az endometriosis mélyen infiltráló formáinál, ahol a bél és a húgyvezető érintettsége gyakorta felmerül. Ilyen esetekben sebész és urológus bevonása is szükségessé válhat.

Az endometriosis kismedencei megjelenési formái annyira változatosak, hogy nincs egyetlen laparoszkópos műtéti sablon a kezelésére. Alapelv, hogy csak az elváltozás maradék nélküli kimetszése hozza meg a teljes gyógyulást és előzi meg a kiújulást. Hashártyán található kisméretű endometriotikus szigetek felismeréséhez nagy gyakorlat kell, nem minden esetben a könnyen beazonosítható kékes árnyalatú formákkal találkozunk. Egyes megfigyelések szerint nem elegendő laparoszkópia során az égetés a kis elváltozások gyógyításához, az excisio (kimetszés) jobb eredményeket mutat.

A csokoládéciszta (endometrioma) eltávolítása a laparoscopos cisztaműtéteknek megfelelően történik. Az endometrioma falát megragadva azt elválasztjuk a petefészek tokjától. A cisztafal teljes eltávolítása jelent megfelelő kezelést, különben újratermelődésre kell számítani.

Speciális szakértelmet igényel a végbelet (rectum) érintő, esetleg a Douglas-üreget elzáró endometriosis. Ilyenkor a rectumot el kell választani a hüvelyfaltól, és az infiltráló endometriotikus csomót ki kell metszeni belőle, és ugyanígy a hüvelyfalból is. Sokszor a húgyvezető közelsége vagy érintettsége miatt a retroperitoneumot is fel kell tárni.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.