Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Fertőző betegségek

Bár a világon a magyar oltási rendszer az egyik legfejlettebb, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy érdemes legkésőbb a gyermektervezés időszakában utánanézni annak, hogy a leendő szülők milyen védőoltásokat kaptak, hogy védettségük még mindig fennáll-e, illetve hogy milyen fertőzéseken estek át életük során. Külön javasoljuk az ellenanyagszűrést olyan pácienseink számára, akik gyakran utaznak trópusi vagy fejlődő országokba.

A prekoncepcionális gondozás keretein belül segítünk pácienseinknek a védettség megállapításában (ellenanyagszűrés, korábban megkapott oltások, korábbi fertőzések megbeszélése), és szükség esetén a hiányzó oltások beadását javasoljuk.

Az egyik legfontosabb kérdés a RUBEOLA vagy rózsahimlő elleni védelem. A Rubeola gyermek- és felnőttkorban szinte veszélytelen fertőzés, míg ha az anya a terhesség első harmadában találkozik vele, akkor gyakran előfordul vetélés. Ha a magzat túléli a fertőzést, vagy az anya a terhesség későbbi szakaszában fertőződik meg, súlyos károsodás érheti a fejlődő gyermeket: leggyakrabban a szem, a szív, a központi idegrendszer (siketség, mentális visszamaradás), a tüdő és a csontrendszer érintett. A beteg gyermekek egy része meghal, míg mások életben maradnak, de maradandó károsodást szenvednek.

A legjobb, ha a leendő anyát még a gyermektervezés időszakában immunizáljuk, így könnyen elkerülhető a terhesség alatti fertőződés. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az oltás beadását követő egy hónapon belül nem ajánlatos teherbe esni!

A másik, komoly problémát okozó fertőzés a VARICELLA vagy bárányhimlő. Ha az anya a terhesség alatt találkozik a fertőzéssel, a magzat is érintett lehet, igaz, nem biztos, hogy megfertőződik. A 3-4. hónapban a magzat növekedési elmaradását okozhatja, idegrendszeri-, szem- és végtagfejlődési zavarokat eredményezhet, míg később, a születés előtt akár magzati halálozáshoz is vezethet. Utóbbi elkerülése végett a terhesség utolsó szakaszában fertőződött magzatot azonnal immunglobulin-kezelésben részesítik.

A súlyos következmények elkerülése érdekében ajánlott minden, gyermeket tervező nőt beoltani, amennyiben korábban nem esett át bárányhimlőn.