Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Fertőző betegségek

Bár a világon a magyar oltási rendszer az egyik legfejlettebb, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy érdemes legkésőbb a gyermektervezés időszakában utánanézni annak, hogy a leendő szülők milyen védőoltásokat kaptak, hogy védettségük még mindig fennáll-e, illetve hogy milyen fertőzéseken estek át életük során. Külön javasoljuk az ellenanyagszűrést olyan pácienseink számára, akik gyakran utaznak trópusi vagy fejlődő országokba.

A prekoncepcionális gondozás keretein belül segítünk pácienseinknek a védettség megállapításában (ellenanyagszűrés, korábban megkapott oltások, korábbi fertőzések megbeszélése), és szükség esetén a hiányzó oltások beadását javasoljuk.

Az egyik legfontosabb kérdés a RUBEOLA vagy rózsahimlő elleni védelem. A Rubeola gyermek- és felnőttkorban szinte veszélytelen fertőzés, míg ha az anya a terhesség első harmadában találkozik vele, akkor gyakran előfordul vetélés. Ha a magzat túléli a fertőzést, vagy az anya a terhesség későbbi szakaszában fertőződik meg, súlyos károsodás érheti a fejlődő gyermeket: leggyakrabban a szem, a szív, a központi idegrendszer (siketség, mentális visszamaradás), a tüdő és a csontrendszer érintett. A beteg gyermekek egy része meghal, míg mások életben maradnak, de maradandó károsodást szenvednek.

A legjobb, ha a leendő anyát még a gyermektervezés időszakában immunizáljuk, így könnyen elkerülhető a terhesség alatti fertőződés. Fontos hangsúlyoznunk, hogy az oltás beadását követő egy hónapon belül nem ajánlatos teherbe esni!

A másik, komoly problémát okozó fertőzés a VARICELLA vagy bárányhimlő. Ha az anya a terhesség alatt találkozik a fertőzéssel, a magzat is érintett lehet, igaz, nem biztos, hogy megfertőződik. A 3-4. hónapban a magzat növekedési elmaradását okozhatja, idegrendszeri-, szem- és végtagfejlődési zavarokat eredményezhet, míg később, a születés előtt akár magzati halálozáshoz is vezethet. Utóbbi elkerülése végett a terhesség utolsó szakaszában fertőződött magzatot azonnal immunglobulin-kezelésben részesítik.

A súlyos következmények elkerülése érdekében ajánlott minden, gyermeket tervező nőt beoltani, amennyiben korábban nem esett át bárányhimlőn.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.