Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Kockázatok, szövődmények

A petefészek-hiperstimulációs szindróma (OHSS)

Minden IVF-kezelésben, ovulációindukcióban, illetve petefészek-stimulációban részt vevő nőnek tudnia kell, hogy az említett gyógyszeres kezeléseknek vannak kockázataik. Az egyik legfontosabb ezek közül az ún. OHSS (ovarian hyperstiumlation syndrome, petefészek-hiperstimulációs szindróma). A stimuláció néha a petefészkek túlzott aktivációját eredményezi, ilyenkor beszélünk OHSS-ről, melynek enyhe, közepes mértékű és súlyos formáját különböztetjük meg.

Az OHSS előfordulási gyakorisága

Annak ellenére, hogy a kezelés mindig szigorú, és többszöri ellenőrzés mellett történik, a nők kb. 3-5%-ánál kialakulhat az OHSS.

A tünetek először általában a hCG-injekció beadását követő 3-5. napon jelentkeznek, további hCG-injekciók pedig csak fokozzák őket. Néha a tünetek „késlekednek”, és csak az embrióbeültetést követő kb. 7. napon jelennek meg.

Enyhe OHSS

Az OHSS-sel diagnosztizált nők többsége a szindróma legenyhébb formájában érintett. Ennek előfordulása viszonylag gyakori a stimulációt követően. A páciens alhasi panaszokról számol be, gyakran érzi hasát puffadtnak, émelyeg, és fel is szedhet néhány kilót. Egy-két héten belül a panaszok maguktól elmúlnak.

A nők egy kisebb hányadánál az alhasi panaszok kellemetlenebbek lehetnek. Az enyhe OHSS-ben érintett nők kb. egyötöde csak 2-4 hét alatt nyeri vissza megszokott jó közérzetét. Ha közben a nő sikeresen teherbe esik, a gyógyulás még tovább várat magára, akár 10 hétig is eltarthat. Ugyanakkor a gyermek miatt nem kell aggódni, minden bizonnyal sima, komplikációmentes terhesség következik.

Súlyos OHSS

Nagyon ritkán, a stimulációban részesülő nők 1-2%-ánál, a tünetek súlyosbodhatnak, és kórházi kezelésre van szükség. Az émelygés fokozódik, a páciens hányhat, erős alhasi fájdalmat és hasmenést, esetleg kiszáradást tapasztal. A has- és mellüregben folyadék gyülemlik fel, ezért a has megduzzad, és nehézlégzés léphet fel. A vizelet mennyisége csökken. A fenti állapot folyamatos orvosi felügyeletet igényel, ezért kell kórházba vonulni. 4-6 hét alatt a tünetek elmúlnak, és a páciens teljesen felépül.

Az OHSS kezelése

A legtöbb, enyhe hiperstimulációval szembesülő nő esetében elegendő, ha napi 2-3 liter folyadékot, lehetőleg elektrolitos oldatot megiszik, a fájdalmakra pedig enyhe fájdalomcsillapítókat vesz be. A tünetek legtöbbször hamar elmúlnak.

A súlyos OHSS esetében szükség van a kórházi ápolásra. Ilyenkor stabilizálják folyadék- és elektrolit-háztartását, csökkentik a fájdalmat, véralvadásgátlókat adnak, hogy csökkentsék a vérrögképződés esélyét, és nagyon súlyos esetben az időközben megfogant terhesség megszüntetése mellett döntenek. A legsúlyosabb esetekben véralvadási zavarok, a vesék és a máj károsodása, illetve a petevezető megcsavarodása léphet fel.

A nők rizikócsoportja

  • policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedők
  • fiatalabb (35 év alatti) nők
  • azok a nők, akiknél a stimuláció közben magas ösztrogénszintet regisztráltak, számos tüszőjük fejlődött, és sok petesejtet sikerült leszívni
  • GnRH-agonistákkal stimulált nők
  • azok, akiknél a luteális fázis támogatására hCG-injekciót (Ovidrel, Pregnyl) írtak fel
  • vékony testalkatú nők
  • akiknél korábbi IVF-kezelések során már előfordult OHSS

Megelőzési stratégiák

Ha Önnél fennáll az OHSS veszélye, a stimuláció idejére a következőket javasoljuk annak érdekében, hogy elkerülhessék vagy enyhíthessék az OHSS tüneteit:

  • Coasting: a petesejtleszívás tervezett napja előtt néhány nappal hagyja abba az injekciók beadását. Ezáltal csökken az ösztradiol szintje a vérben, és a petesejtleszívás idejére már elfogadható értékre esik vissza.
  • Megtörténhet a petesejtleszívás a szokásos módon, majd a fejlődésnek induló embriókat (vagy még a petesejteket) lefagyasztják. Erre azért van szükség, mert a további injekciók vagy az embrióbeültetés után az embrió(k) sikeres megtapadása és a terhesség kialakulása tovább ronthatja az OHSS-t. Tehát időt hagynak a petefészkeknek, hogy lecsillapodjanak, és helyreálljon a normális állapot, ezt követően pedig a páciens visszatérhet, és felengedik, majd beültetik a korábban lefagyasztott embriót/embriókat. A fagyasztott ciklusban nincs szükség a petefészkek újbóli stimulálására.
  • Leállítják a kezelési a ciklust.

Fontos, hogy soha ne határozzon a fenti lépésekről egyedül, a döntést bízza orvosára, aki az Ön állapotának és kórtörténetének legmegfelelőbb megoldást fogja javasolni.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.