Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Korai szellemi hanyatlás vizsgálata

A közelmúlt klinikai vizsgálatai megállapították, hogy a korai szellemi hanyatlás (demencia) bizonyos eseteiben kimutatható az aktivált B12-vitamin (holo-transzkobalamin, HTC) alacsony szintje. A B12-vitamin egy vízben oldódó vegyület, mely alapvető szerepet játszik a sejten belül az örökítő anyag, a DNS szintézisében, és az idegrendszer működésében, valamint közreműködik több, a hangulatot alapjaiban befolyásoló vegyület szintézisében (ilyen például a SAMe – S-adenosyl-L-methionine). A folsavval és a B6-vitaminokkal együttesen részt vesz a homocisztein-szint szabályozásában. Az emelkedett homocisztein fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, nő a stroke kialakulásának a veszélye, és más megbetegedések – például az osteoporosis és az Alzheimer-betegség kialakulásának az esélye is növekszik. Az Európai Unió területén az elmúlt évtized közepén végzett skandináv felmérés eredménye szerint az idősebb populáció (65 év feletti lakosság) több mint 10%-ánál kimutatható az aktivált B12-vitamin (HTC) referenciatartomány alatti szintje. Ugyancsak megállapították, hogy az alacsonyabb HTC-szintet mutató személyeknél gyakoribb volt a szellemi képességek hanyatlása, illetve a vérzsír laboratóriumi paraméterek emelkedett értéket mutattak.

A korai (szubklinikus) B12-vitamin-hiány felismerésére a HTC laboratóriumi meghatározása alkalmas. A hiány felismerése után, annak megszüntetése céljából, célszerű fokozott mennyiségben per-os B12-vitamint bevinni, ez ugyanis képes kivédeni a hiány okozta tüneteket.

Ha a biológiailag aktív vitamin egy meghatározott szint alá esik, meghatványozódik annak valószínűsége, hogy az illető egyénen pár éven belül látható lesz a kognitív (gondolkodási) funkciók ugrásszerű romlása, beszűkülése, a korai demencia kezd kialakulni. A szájon át bevitt B12-vitamin hatására a kezelési kúra alatt a HTC-szint megemelkedhet, és elérheti a referenciatartomány alsó szélét. Számos tanulmányban kimutatható volt a vitaminszint emelkedésével együtt a betegek szellemi teljesítőképességének javulása.

A Versys Clinics – Labordiagnosztikai Központjában elvégezzük a HTC (aktivált B12-vitamin) szérumban történő meghatározását. Az esetlegesen szükségessé váló fokozott B12-vitamin-bevitel tekintetében szakértő tanácsot adunk.