Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Korai szellemi hanyatlás vizsgálata

A közelmúlt klinikai vizsgálatai megállapították, hogy a korai szellemi hanyatlás (demencia) bizonyos eseteiben kimutatható az aktivált B12-vitamin (holo-transzkobalamin, HTC) alacsony szintje. A B12-vitamin egy vízben oldódó vegyület, mely alapvető szerepet játszik a sejten belül az örökítő anyag, a DNS szintézisében, és az idegrendszer működésében, valamint közreműködik több, a hangulatot alapjaiban befolyásoló vegyület szintézisében (ilyen például a SAMe – S-adenosyl-L-methionine). A folsavval és a B6-vitaminokkal együttesen részt vesz a homocisztein-szint szabályozásában. Az emelkedett homocisztein fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, nő a stroke kialakulásának a veszélye, és más megbetegedések – például az osteoporosis és az Alzheimer-betegség kialakulásának az esélye is növekszik. Az Európai Unió területén az elmúlt évtized közepén végzett skandináv felmérés eredménye szerint az idősebb populáció (65 év feletti lakosság) több mint 10%-ánál kimutatható az aktivált B12-vitamin (HTC) referenciatartomány alatti szintje. Ugyancsak megállapították, hogy az alacsonyabb HTC-szintet mutató személyeknél gyakoribb volt a szellemi képességek hanyatlása, illetve a vérzsír laboratóriumi paraméterek emelkedett értéket mutattak.

A korai (szubklinikus) B12-vitamin-hiány felismerésére a HTC laboratóriumi meghatározása alkalmas. A hiány felismerése után, annak megszüntetése céljából, célszerű fokozott mennyiségben per-os B12-vitamint bevinni, ez ugyanis képes kivédeni a hiány okozta tüneteket.

Ha a biológiailag aktív vitamin egy meghatározott szint alá esik, meghatványozódik annak valószínűsége, hogy az illető egyénen pár éven belül látható lesz a kognitív (gondolkodási) funkciók ugrásszerű romlása, beszűkülése, a korai demencia kezd kialakulni. A szájon át bevitt B12-vitamin hatására a kezelési kúra alatt a HTC-szint megemelkedhet, és elérheti a referenciatartomány alsó szélét. Számos tanulmányban kimutatható volt a vitaminszint emelkedésével együtt a betegek szellemi teljesítőképességének javulása.

A Versys Clinics – Labordiagnosztikai Központjában elvégezzük a HTC (aktivált B12-vitamin) szérumban történő meghatározását. Az esetlegesen szükségessé váló fokozott B12-vitamin-bevitel tekintetében szakértő tanácsot adunk.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.