Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/versys/english.versysclinics.com/templates/gk_box/lib/menu/GKBase.class.php on line 114
Lipidháztartás vizsgálata
Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Lipidháztartás vizsgálata

Az orvosbiológiai kutatások az elmúlt évtizedekben nyomon követéses (prospektív) vizsgálatokban keresték a választ arra, milyen laboratóriumi eltérések mutatkoznak azoknál, akiknél a későbbiekben érelmeszesedés, és ennek következtében szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki. Azon személyek esetében, akiknél ezek az elváltozások kialakulnak, a tünetek megjelenése előtt évekkel, esetleg évtizeddel emelkedett a c-reaktív protein (CRP, akut fázis fehérje), a metilmalonsav, a homocisztein, az összkoleszterin, az LDL koleszterin, a triglicerid stb.

A koleszterin önmagában azonban nem tekinthető a felsorolt megbetegedések kialakulásáért felelős vegyületnek. A koleszterin a szervezetet felépítő alapvető vegyületek egyike, a sejtmembrán alkotója, ezenkívül a nemi hormonok szerkezetének alapja mindkét nemben (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, androsztén-dion stb.), a mellékvesekéreg ásványi sókat és cukoranyagcserét szabályozó hormonjainak az alapanyaga (aldoszteron, kortizol stb.), az emésztésben fontos szerepet betöltő epesavak alkotója, a D-vitamin szerkezeti váza.

A vérben keringő koleszterintípusok az őket szállító fehérjék (apolipoproteinek) alapján különíthetők el (LDL, HDL, VLDL), de ezen túl nem elkülöníthetőek a forrás alapján (tehát a táplálékból származó és a belsőleg képződő koleszterin teljesen egyforma). Az érelmeszesedés kialakulása szempontjából azonban a szervezet belső anyagcseréje kapcsán képződő vagy átalakuló koleszterin a jelentős, ezért a laboratóriumi mérés előtt célszerű 72 órás zsírmentes diétát tartani.

A közelmúlt vizsgálatai rávilágítottak arra az összefüggésre, ami az aktivált B12-vitamin, a metil-malonsav, a homocisztein-szint és a koleszterinszintek között van. Ha alacsony az aktivált B12-vitamin szintje (holo-transzkobalamin, HTC), akkor az ametilmalonsav-, a homocisztein- és végső soron az összkoleszterinszintek emelkedett értéket mutatnak.

A koleszterin, illetve a hiperlipidémia minden fajtáját az aktivált B12-szint emelésével javítani lehet abban az esetben, ha ez az anyag csökkent vagy hiányzik a szabályozásból. Az aktivált B12-szintet (HTC) az intézményünkkel együttműködő laboratórium rutinszerűen méri. Ha a HTC alacsony, akkor jelentős mennyiségű B12-vitamin szájon át történő adagolásával 2-3 hét alatt megemelhető a szint, ennek következtében a metilmalonsav csökken, aminek eredményeként a homocisztein-szint is lecsökken, és végül a lipidek normalizálódnak.

A Versys Clinics – Labordiagnosztikai Központban a lipidháztartás következő paramétereinek vizsgálata érhető el:

  • összkoleszterin,
  • LDL-koleszterin,
  • HDL-koleszterin,
  • triglicerid,
  • holo-transzkobalamin.

Az esetlegesen szükséges fokozott B12-vitamin-bevitel tekintetében szakértő tanácsot adunk.