Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Lipidháztartás vizsgálata

Az orvosbiológiai kutatások az elmúlt évtizedekben nyomon követéses (prospektív) vizsgálatokban keresték a választ arra, milyen laboratóriumi eltérések mutatkoznak azoknál, akiknél a későbbiekben érelmeszesedés, és ennek következtében szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki. Azon személyek esetében, akiknél ezek az elváltozások kialakulnak, a tünetek megjelenése előtt évekkel, esetleg évtizeddel emelkedett a c-reaktív protein (CRP, akut fázis fehérje), a metilmalonsav, a homocisztein, az összkoleszterin, az LDL koleszterin, a triglicerid stb.

A koleszterin önmagában azonban nem tekinthető a felsorolt megbetegedések kialakulásáért felelős vegyületnek. A koleszterin a szervezetet felépítő alapvető vegyületek egyike, a sejtmembrán alkotója, ezenkívül a nemi hormonok szerkezetének alapja mindkét nemben (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, androsztén-dion stb.), a mellékvesekéreg ásványi sókat és cukoranyagcserét szabályozó hormonjainak az alapanyaga (aldoszteron, kortizol stb.), az emésztésben fontos szerepet betöltő epesavak alkotója, a D-vitamin szerkezeti váza.

A vérben keringő koleszterintípusok az őket szállító fehérjék (apolipoproteinek) alapján különíthetők el (LDL, HDL, VLDL), de ezen túl nem elkülöníthetőek a forrás alapján (tehát a táplálékból származó és a belsőleg képződő koleszterin teljesen egyforma). Az érelmeszesedés kialakulása szempontjából azonban a szervezet belső anyagcseréje kapcsán képződő vagy átalakuló koleszterin a jelentős, ezért a laboratóriumi mérés előtt célszerű 72 órás zsírmentes diétát tartani.

A közelmúlt vizsgálatai rávilágítottak arra az összefüggésre, ami az aktivált B12-vitamin, a metil-malonsav, a homocisztein-szint és a koleszterinszintek között van. Ha alacsony az aktivált B12-vitamin szintje (holo-transzkobalamin, HTC), akkor az ametilmalonsav-, a homocisztein- és végső soron az összkoleszterinszintek emelkedett értéket mutatnak.

A koleszterin, illetve a hiperlipidémia minden fajtáját az aktivált B12-szint emelésével javítani lehet abban az esetben, ha ez az anyag csökkent vagy hiányzik a szabályozásból. Az aktivált B12-szintet (HTC) az intézményünkkel együttműködő laboratórium rutinszerűen méri. Ha a HTC alacsony, akkor jelentős mennyiségű B12-vitamin szájon át történő adagolásával 2-3 hét alatt megemelhető a szint, ennek következtében a metilmalonsav csökken, aminek eredményeként a homocisztein-szint is lecsökken, és végül a lipidek normalizálódnak.

A Versys Clinics – Labordiagnosztikai Központban a lipidháztartás következő paramétereinek vizsgálata érhető el:

  • összkoleszterin,
  • LDL-koleszterin,
  • HDL-koleszterin,
  • triglicerid,
  • holo-transzkobalamin.

Az esetlegesen szükséges fokozott B12-vitamin-bevitel tekintetében szakértő tanácsot adunk.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.