Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Onkofertilitás

Az utóbbi évtizedekben a rákos megbetegedések terápiája szerte a világban hatalmas fejlődésen ment keresztül; a korai diagnózis, a fejlett sebészeti technikák, a sugár- és kemoterápia korszerűsítése, valamint az utógondozásra fektetett nagyobb hangsúly következtében a rosszindulatú daganatokat túlélők száma jelentősen nőtt.
Magyarország női lakosságának leggyakoribb daganata az emlőrák, évente kb. 5600 újonnan felfedezett esettel a nők daganatos halálozásának 16-18%-áért felelős. A szűrővizsgálatok elterjedésével a daganatot egyre gyakrabban diagnosztizálják már korai stádiumban, ezáltal a túlélési esélyek nagymértékben nőttek, és az onkológiai kezelés után a betegek igen nagy százaléka meggyógyul.

A rosszindulatú betegség szimpla terápiáján kívül egyre nagyobb nyomatékot helyeznek felépülők életminőségére is, mellyel kapcsolatban az a cél, hogy az minél jobban megközelítse egészséges társaikét. A feladat megoldása azonban nem könnyű, mivel a sugárterápia, illetve a kemoterápiás szerek – amellett, hogy hatékonyak a rákos betegségek kezelésében – gyakran toxikusak. Egyik legjellemzőbb életminőségrontó hatásuk a nemi szervekre kifejtett toxicitáson alapul; a petefészkek petesejtállományának csökkenését, azok hormontermelő képességének romlását okozhatják, ezáltal menstruációs ciklusok hiányához és korai petefészek-kimerüléshez, meddőséghez vezethetnek.

Az utóbbi évek során számos kísérlet történt megfelelő módszerek kidolgozására, melyek alkalmasak lehetnek a kemoterápia és a sugárkezelés petefészekre kifejtett káros hatásainak megelőzésére, valamint a petefészek-funkciók, így a fiatal, rákos megbetegedésben szenvedő nők termékenységének megőrzésére is.

Ilyen módszerek például:

  • a petefészek védelme a hormontermelés szabályozásával (GnRHa);
  • a petesejtek lefagyasztása és fagyasztva tárolása;
  • a petefészkek transzpozíciója (áthelyezése) a kismedencei sugárterápiát megelőzően;
  • a férj spermájának vagy donorspermának a segítségével lombikban történő megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, röviden IVF), majd az embrió fagyasztása és fagyasztva tárolása;
  • a petefészek szövetének (akár a kéregállomány egy darabjának vagy az egész petefészeknak) fagyasztva tárolása, majd egy későbbi időpontban való visszahelyezése.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.