Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/versys/english.versysclinics.com/templates/gk_box/lib/menu/GKBase.class.php on line 114
Onkofertilitás
Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Onkofertilitás

Az utóbbi évtizedekben a rákos megbetegedések terápiája szerte a világban hatalmas fejlődésen ment keresztül; a korai diagnózis, a fejlett sebészeti technikák, a sugár- és kemoterápia korszerűsítése, valamint az utógondozásra fektetett nagyobb hangsúly következtében a rosszindulatú daganatokat túlélők száma jelentősen nőtt.
Magyarország női lakosságának leggyakoribb daganata az emlőrák, évente kb. 5600 újonnan felfedezett esettel a nők daganatos halálozásának 16-18%-áért felelős. A szűrővizsgálatok elterjedésével a daganatot egyre gyakrabban diagnosztizálják már korai stádiumban, ezáltal a túlélési esélyek nagymértékben nőttek, és az onkológiai kezelés után a betegek igen nagy százaléka meggyógyul.

A rosszindulatú betegség szimpla terápiáján kívül egyre nagyobb nyomatékot helyeznek felépülők életminőségére is, mellyel kapcsolatban az a cél, hogy az minél jobban megközelítse egészséges társaikét. A feladat megoldása azonban nem könnyű, mivel a sugárterápia, illetve a kemoterápiás szerek – amellett, hogy hatékonyak a rákos betegségek kezelésében – gyakran toxikusak. Egyik legjellemzőbb életminőségrontó hatásuk a nemi szervekre kifejtett toxicitáson alapul; a petefészkek petesejtállományának csökkenését, azok hormontermelő képességének romlását okozhatják, ezáltal menstruációs ciklusok hiányához és korai petefészek-kimerüléshez, meddőséghez vezethetnek.

Az utóbbi évek során számos kísérlet történt megfelelő módszerek kidolgozására, melyek alkalmasak lehetnek a kemoterápia és a sugárkezelés petefészekre kifejtett káros hatásainak megelőzésére, valamint a petefészek-funkciók, így a fiatal, rákos megbetegedésben szenvedő nők termékenységének megőrzésére is.

Ilyen módszerek például:

  • a petefészek védelme a hormontermelés szabályozásával (GnRHa);
  • a petesejtek lefagyasztása és fagyasztva tárolása;
  • a petefészkek transzpozíciója (áthelyezése) a kismedencei sugárterápiát megelőzően;
  • a férj spermájának vagy donorspermának a segítségével lombikban történő megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, röviden IVF), majd az embrió fagyasztása és fagyasztva tárolása;
  • a petefészek szövetének (akár a kéregállomány egy darabjának vagy az egész petefészeknak) fagyasztva tárolása, majd egy későbbi időpontban való visszahelyezése.