Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

PCOS

Polycystás ovarium syndroma (PCOS, Stein–Leventhal-syndroma):

A betegség egy összetett hormonális rendellenesség és endocrinológiai zavar. Nevét a petefészket érintő elváltozásról kapta, de nem tisztán nőgyógyászati betegségről van szó. A vezető tünetek közé tartoznak az elhízás, fokozott szőrzetnövekedés, pattanásos bőr. A nőgyógyászati panaszok közé tartozik a menstruáció rendszertelensége vagy kimaradása és a meddőség. A szénhidrát- és a lipidanyagcsere zavara is megfigyelhető, a szervezetben magas inzulinszint mellett inzulinrezisztencia áll fenn. Jellemző a férfi nemi hormon (androgén) túlsúlya. Kialakulásának oka ismeretlen, nagyon gyakori betegség, a fejlett országokban egyes adatok szerint a nők kb. 10%-át érinti. A betegségre általában a vérzészavar vagy a meddőség kivizsgálása során derül fény. Diagnózisa a tünetek, a fenti anyagcserezavar és hormonális szabálytalanság jellemző laborparaméterei alapján, illetve hüvelyi UH-lelet alapján állítható fel. Az ultrahang során megnagyobbodott cisztikus petefészkeket találunk, számos gyöngyfüzérszerűen elhelyezkedő, nem megfelelően érő tüszővel. A tüszők szabálytalan működésének következménye az ovuláció hiánya, ami a meddőség oka, továbbá nem megfelelő hormontermelésükkel a szabálytalan ciklusokért is felelősek. Tekintettel arra, hogy gyakori betegségről van szó, sok tapasztalat gyűlt össze a gyógyszeres kezelés lehetőségéről, de ennek ellenére a betegséget célzottan gyógyítani képes készítmény nem áll rendelkezésre. A szénhidrát-anyagcserezavart metformin szedésével lehet ellensúlyozni, és ez sok esetben a nőgyógyászati panaszok tekintetében is javulást hozhat. Gyermekvállalási szándék esetén antiösztrogén klomifen készítmény alkalmazásával lehet ovulációt kiváltani. Ha a beteg terhességet nem tervez, akkor fogamzásgátló tabletta lehet megfelelő tüneti kezelés. Nemritkán találkozunk azonban a gyógyszeres kezelésre rezisztens esetekkel. Ilyen helyzetben műtétes terápia választandó. A modern nőgyógyászati irányelvek alapján a laparoszkópia a megfelelő eljárás. A műtét során a megnagyobbodott, fehér, dudoros petefészkeket a megvastagodott tokján keresztül több helyen coaguláljuk tűelektróda segítségével („drilling”, „golflabdatechnika”). Ez a módszer gyors javulást eredményez, de hatása sokszor átmeneti, a gyermekvállalást egy éven belülre kell időzíteni.

Sign-up for newsletter

I understand to voluntarily provide access to Versys Clinics - Human Reproduction Institute Ltd. to all of the above mentioned personal data and I expressly provide consent to their processing of these data in the aim of sending newsletters until withdrawal. Data is handled by Versys Clinics in accordance with applicable laws and data protection regulation.

I have read and accepted the Privacy Notice.