Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/versys/english.versysclinics.com/templates/gk_box/lib/menu/GKBase.class.php on line 114
Perikoncepcionális gondozás
Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Perikoncepcionális gondozás

Perikoncepcionális konzultációk

Amikor egy pár gyermeket szeretne, nem csupán utódlásra vágyik, hanem egy egészséges gyermeket akar, aki majd egyszer maga is boldog és egészséges felnőtt – és szülő – lesz.

Mindehhez elengedhetetlen, hogy az új élet fogantatása pillanatától a számára lehető legideálisabb, legegészségesebb környezetben fejlődhessen. Éppen ezért nem mindegy, hogy édesanyja milyen egészségi állapotban van, terhessége során milyen körülményeknek teszi ki önmagát és magzatát.

Perikoncepcionális gondozási programunk célja, hogy felmérjük a leendő édesanyák és édesapák egészségi állapotát (mind fizikális, mind lelki értelemben), genetikai örökségét és életkörülményeit, szükség esetén pedig tanácsokat adjunk ahhoz, hogy gyermekük megfoganását a lehető legfittebb, legegészségesebb állapotban várhassák.

Amennyiben szükséges, és a kérdőívet kitöltő személy/pár erre igényt tart, megfelelő szakemberhez irányítjuk, hogy ő a saját területén jártas szakemberként hasznos tanácsokkal lássa el a leendő szülőket.

A prekocepcionális gondozási programba jelentkező pácienseknél a konzultációkat az alábbi rend szerint végezzük:

  • Első konzultáció: a prekoncepcionális gondozásról általában, a kérdőív kitöltése
  • Második konzultáció: az eredmények ismertetése a pácienssel/a párral, szükség esetén bejelentkezés tanácsadásra vagy szakorvoshoz
  • Harmadik konzultáció: személyre szabott tanácsadás a megfelelő szakember segítségével
  • Negyedik konzultáció: néhány hét/hónap elteltével a program sikerességének értékelése, ismételt állapotfelmérés

A perikoncepcionális gondozás világszerte gyermekcipőben jár, noha Magyarországon már az 1980-as években elkezdődött a terhességet tervező anyák gondozása, majd végigkísérése a gyermek születéséig. A program 26 éven keresztül segítette az anyákat, és rengeteg tapasztalat, tudás gyűlt össze a több ezer eset kapcsán.

Saját perikoncepcionális gondozási programunk részben ezeken a tapasztalatokon alapszik, másrészt igyekeztünk átvenni a külföldi szakemberek tapasztalataiból is azokat, melyek megalapozottak, és a magyar társadalomban is hasznosnak bizonyulhatnak. Felállítottunk egy sokszínű munkacsoportot, hogy mindenki legjobb tudása és tapasztalatai alapján hozzátegye a programhoz azt, ami fontos lehet.

Programunk korántsem végleges. A beérkező adatokat – amennyiben a páciens hozzájárul –  név nélkül szeretnénk megőrizni, és felhasználni ahhoz, hogy teljesebb és átfogóbb képet kaphassunk a magyar társadalom reproduktív egészségéről, az egészséget érintő problémákról, és végső soron közelebb kerülhessünk meddő vagy csökkent termékenységű pácienseink problémáinak megoldásához, kezeléséhez.

Ne feledjük: saját egészségünk a kulcs gyermekeink egészségéhez!