Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/versys/english.versysclinics.com/templates/gk_box/lib/menu/GKBase.class.php on line 114
Táplálkozás
Hungarian English

Address: 7th floor, 47-49. Madarász Viktor street, 1138 Budapest, Hungary, - I. Madarász office building | E-mail: info@versysclinics.com | Telephone: +36 1 799 5120, +36 30 332 0670

Táplálkozás

A termékenység és a táplálkozás kapcsolata

Elsőre talán furcsának tűnhet, ugyan, mi köze van a táplálkozásnak a termékenységhez? Hiszen ez pusztán hormonális szinten dől el, vagy mégsem? Valójában a természet maga alkotta olyannak az emberi testet, hogy egyfajta önszabályozó rendszer legyen. Lényegében azt is mondhatnánk, hogy akkor tud megfoganni a nő, ha testileg (és persze lelkileg is) abban a tökéletes vagy majdnem tökéletes állapotban van, ami egy gyermek kihordásához és megszüléséhez szükséges. Mivel ilyenkor már nemcsak a saját egészségéről, túléléséről kell gondoskodnia, fontos, hogy bizonyos tartalékokkal rendelkezzen, értsük ez alatt akár a megfelelő mennyiségű tápanyagok rendszeres bevitelét, akár azt, hogy nem küzd felesleges kilókkal, vagy éppen nem áll az anorexia határán. Megfigyelhetjük, akár környezetünkben is, hogy a szélsőséges életvitellel, testi adottságokkal rendelkező nők kevésbé könnyen vagy talán egyáltalán nem fogannak meg. A kulcsszó ez esetben is az arany középút. Sem az nem kedvez a termékenységhez, ha egy nő túl sovány, sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti, normál állapot elérése lenne a cél.

Nemcsak maga a testtömeg, de a testzsírszázalék is befolyásolhatja a termékenységet. Ez pedig, alkati és egyéb tényezők mellett, a táplálkozástól is függ.

A mértékletesség a legjobb út ezen a téren is, hiszen a legtöbb tápanyagból egyaránt negatívan hathat a termékenységre a túl sok vagy a túl kevés is. A túlzottan zsírdús étkezés túlsúlyhoz, elhízáshoz vezethet, ami negatívan hat a termékenységre, mivel ekkor már különféle endokrinológiai problémák, krónikus betegségek is felléphetnek, amelyek kedvezőtlen hormonális állapothoz vezetnek. A túlzásba vitt zsírszegény étrend esetén pedig a szervezet nem jut hozzá a nemi hormonok felépítéséhez szükséges zsírokhoz, ez akár a menstruáció elmaradását is okozhatja. A szénhidrátokat tekintve a következő a helyzet: a túl sok finomított cukor, finomliszt és az ezekkel készült ételek, italok fogyasztása a szénhidrát-anyagcserében okozhat gondot, és a túlsúly révén akár egy cukorbetegséghez közeli állapotot is előidézhet, miközben a túl kevés szénhidrát akár nemkívánt fogyáshoz is vezethet. A szigorúan vegetáriánus módon étkező nőknél, különösen azoknál, akik semmilyen állati terméket nem fogyasztanak, fennáll a fehérjehiányos táplálkozás veszélye, ami meddőséget okozhat. Miközben a túlzott fehérjefelvétel pedig többnyire túlzott zsírfelvétellel is társul, emiatt nem kedvező.

Az energiát adó tápanyagok mellett nem szabad elfeledkezni az energiát nem szolgáltató vitaminokról, ásványi anyagokról sem. Ezek megfelelő aránya és mennyisége mind a nő, mind a leendő magzat egészségét befolyásolja, ezért is fontos a vegyes, kiegyensúlyozott étrend, amellyel a hiányállapotok esélye minimálisra szorítható.

A családtervezés időszakában, mivel a sikeres fogamzásról csak közel egy hónap elteltével értesül a leendő édesanya, már érdemes úgy étkeznie, mintha már gyermeket várna. Ezért – többek között – a magzatvédő vitaminnak is nevezett folsav fogyasztására kell fokozottan figyelnie. Ha normál táplálkozással nem valószínűsíthető, hogy eleget visz be (például télen, amikor kevesebb a friss, nyers zöldség, gyümölcs), étrend-kiegészítő tabletta formájában is szedheti, természetesen az orvosával egyeztetve. Ugyanezen okból az alkoholfogyasztással is érdemes óvatosnak lenni, és inkább absztinensnek vagy nagyon mértékletesnek maradni, hogy ezzel se okozzon semmilyen kárt a magzatban. A kávéfogyasztást is érdemes mérsékelni. Bár az újabb kutatások szerint a mértékletes kávéfogyasztás nem okoz meddőségi problémákat, ettől független napi egy-két, legfeljebb három adagban húzzuk meg a felső határát a koffeintartalmú italok fogyasztásának.

Összességében elmondható, hogy a termékenységet meghatározó számos tényező mellett a táplálkozás szerepe sem elhanyagolható, mivel ez is hozzájárulhat a sikeres fogamzáshoz és egy egészséges gyermek világra jöttéhez.